Cereals,Spices and Eatables in tulu
Here are some common cereals, spices, and edibles in Tulu
English Tulu Kannada
- Rice-Ari(ಅರಿ)-Akki(ಅಕ್ಕಿ)
- Wheat-Godi(ಗೋಧಿ)-Godi(ಗೋಧಿ)
- Sorghum-Jola(ಜೋಳ)-Jola(ಜೋಳ)
- Groundnut-Nelakadle(ನೆಲಕಡ್ಲೆ)-Nelakadle(ನೆಲಕಡಲೆ)
- Green Gram-Padengi(ಪದೆಂಗಿ)-Hesarubele(ಹೆಸರುಬೇಳೆ)
- Black Gram-Urdu(ಉರ್ದು)-Uddu(ಉದ್ದು)
- Pigeon Pea-Thogari(ತೊಗರಿ)-Thogari(ತೊಗರಿ)
- Peas-Bhatani(ಬಟನಿ)-Bhatani(ಬಟಾಣಿ)
- Horse Gram-Kudu(ಕುಡು)-Huruli(ಹುರುಳಿ)
- Finger Millet-Ragi(ರಾಗಿ)-Ragi(ರಾಗಿ)
- Chia seeds-Kamakasthuri(ಕಾಮಕಸ್ತೂರಿ)-Kamakasturi(ಕಾಮಕಸ್ತೂರಿ)
- Foxtail Millet-Navane(ನವಣೆ)-Navane(ನವಣೆ)
- Jackfruit Seed-Bole(ಬೋಲೆ)-Halasina beeja(ಹಲಸಿನ ಬೀಜ)
- Termarind Seed-Pulkate(ಪುಲ್ಕಟೆ)-Hunase beeja(ಹುಣಸೆ ಬೀಜ)
- Sesame-Edme(ಎಡ್ಮೆ )-Ellu(ಎಳ್ಳು)
- Paddy-Bar(ಬಾರ್)-Bhatta(ಭತ್ತ)
- Lentil-Lattande(ಲತ್ತಂಡೆ)-Alasande(ಅಲಸಂಡೆ)
- Musterd-Sasemi(ಸಾಸೆಮಿ)-Sasive(ಸಾಸಿವೆ)
- Thymol/Carom Seed-Oma(ಓಮ)-Om kalu(ಓಂ ಕಾಳು)
- Black Pepper-Edde Munchi(ಎಡ್ಡೆ ಮುಂಚಿ)-Kari Menasu(ಕರಿಮೆಣಸು)
- Cumin Seed-Jeerge(ಜೀರ್ಗೆ)-Jeerige(ಜೀರಿಗೆ)
- Coriander seed-Kothombori(ಕೊತ್ತೊಂಬ್ರಿ) -Kottambari(ಕೊತ್ತಂಬರಿ)
- Fenugreek-Mette(ಮೆತ್ತೆ)-Menthe(ಮೆಂತೆ)
- Indian Bay leaf-Iginda ire(ಇಜಿನ್ ದ ಇರೆ)
- Onion-Neerulli(ನೀರುಳ್ಳಿ)-Eerulli(ಈರುಳ್ಳಿ)
- Garlic -Bollulli(ಬೊಳ್ಳುಳ್ಳಿ)-Bellulli (ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ)
- Curry leaves-Bersoppu(ಬೆರ್ಸೊಪ್ಪು)-Karibevu(ಕರಿಬೇವು)
- Clove-Lavanga(ಲವಂಗ)-Lavanga(ಲವಂಗ)
- Turmeric-Manjol(ಮಂಜೊಲ್)-Arashina(ಅರಶೀನ)
- Asafoetida-Ing(ಇಂಗ್)-Hingu(ಹಿಂಗು)
- Ginger-Shunti(ಸುಂಟಿ)-Shunti(ಶುಂಠಿ)
- Linseed-Agase(ಅಗಸೆ )-Agase(ಅಗಸೆ)
- Nutmeg-Jayikayi(ಜಾಯಿಕಾಯಿ)-Jayikayi(ಜಾಯಿಕಾಯಿ)
- Red pepper-Munchi(ಮುಂಚಿ)-Menasu(ಮೆಣಸು)
- Salt-Uppu(ಉಪ್ಪು)-Uppu(ಉಪ್ಪು)
- Sugar-Sakkare(ಸಕ್ಕರೆ)-Sakkare(ಸಕ್ಕರೆ)
- Sugar Candy-Kallsakkare(ಕಲ್ಲ್ ಸಕ್ಕರೆ)-Kallu sakkare(ಕಲ್ಲುಸಕ್ಕರೆ)
- Jaggry-Bella(ಬೆಲ್ಲ)-Bella(ಬೆಲ್ಲ)
- Pickle-Uppad(ಉಪ್ಪಡ್)-Uppinakayi(ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ)
- Curry-Kaipu(ಕೈಪು)-Palya(ಪಲ್ಯ)
- Gravy-Saar(ಸಾರ್)-Saaru(ಸಾರು)
- Rice-Nuppu(ನುಪ್ಪು)-Anna(ಅನ್ನ)
- Flattened rice-Bajil(ಬಜಿಲ್)-Avalakki(ಅವಲಕ್ಕಿ)
- Puffed rice-Kurlu(ಕುರ್ಲು)-Mandakki(ಮಂಡಕ್ಕಿ)
- Paddy puffed rice-Poddolu(ಪೊದ್ದೊಲು)-Aralu(ಅರಳು)
- Water-Neer(ನೀರ್)-Neeru(ನೀರು)
- Milk-Per(ಪೇರ್)-Haalu(ಹಾಲು)
- Tea-Cha(ಚಾ)-Chaha(ಚಹಾ)
- Coffee-kaapi(ಕಾಪಿ)-kaaphi(ಕಾಫಿ)
- Lime Juice-Sharbath(ಶರ್ಬತ್)-Sharabattu(ಶರಬತ್ತು)
- Sugarcane Juice-Karmbu jusu(ಕರ್ಮ್ಬು ಜೂಸು)-Kabbina halu(ಕಬ್ಬಿನ ಹಾಲು)
- Kheer -Paysa(ಪಾಯ್ಸ) -Payasa(ಪಾಯಸ)
- Ghee-Nei(ನೈ)-Tuppa(ತುಪ್ಪ)
- Butter-Bolnei(ಬೊಲ್ ನೈ)-Benne(ಬೆಣ್ಣೆ)
- Curd-Benjana/Kojapu(ಬೆಂಜನ)-Mosaru(ಮೊಸರು)
- Butter Milk-Ale(ಅಲೆ)-Majjige(ಮಜ್ಜಿಗೆ)
- Oil-Enne(ಎಣ್ಣೆ)-Enne(ಎಣ್ಣೆ)
- Meat-Maasa(ಮಾಸ)-Mamsa(ಮಾಂಸ)
- Fish-Meen(ಮೀನ್)-Meenu(ಮೀನು)
- Dried fish-Nungel meen(ನುಂಗೆಲ್ ಮೀನ್)-Ona Meenu(ಒಣಮೀನು)
- Vegetables-Tharkari(ತರ್ಕಾರಿ)-Tharakari(ತರಕಾರಿ)
- Honey-Thigathnei(ತಿಗತ್ನೈ)-Jenutuppa(ಜೇನುತುಪ್ಪ)
- Basil-Tolasi(ತೊಲಸಿ)-Thulasi(ತುಳಸಿ)
- Indian borage- Sambaraballi/Sambrani(ಸಂಬರಬಳ್ಳಿ/ಸಾಂಬ್ರಾಣಿ )-Doddapathre(ದೊಡ್ಡಪತ್ರೆ)
- Lemon grass-Majjige soppu(ಮಜ್ಜಿಗೆ ಸೊಪ್ಪು)-Majjige Soppu(ಮಜ್ಜಿಗೆ ಸೊಪ್ಪು)
- Tinospora cordifolia-Amrutha balli(ಅಮೃತ ಬಳ್ಳಿ)-Amrutha balli(ಅಮೃತ ಬಳ್ಳಿ)
- Pennywort-Thimare(ತಿಮರೆ)-Ondelaga(ಒಂದೆಲಗ)
- Leucas aspera-Tumbe(ತುಂಬೆ)
- Tora leaves-Tojank toppu(ತೊಜಂಕ್ ತೊಪ್ಪು)-Tagathe soppu(ತಗತೆ ಸೊಪ್ಪು)
Tastes in tulu
- Sweet-Theepe/Cheepe(ತೀಪೆ/ಚೀಪೆ)-Sihi(ಸಿಹಿ)
- Sour-Puli-(ಪುಲಿ)-Huli(ಹುಳಿ)
- Salty-Uppu(ಉಪ್ಪು )-Uppu(ಉಪ್ಪು )
- Bitter-Kaipe(ಕೈಪೆ)-Kahi(ಕಹಿ)
- Spicy-Kara(ಕಾರ)-Khara(ಖಾರ)
- Astringent-Kaner/Kanape(ಕನೇರ್)-Ogaru(ಒಗರು)
- Insipid-Chappe(ಚಪ್ಪೆ)-Sappe(ಸಪ್ಪೆ)