20240524

Cereals,Spices and Eatables in tulu

Cereals,Spices and Eatables in tulu


Here are some common cereals, spices, and edibles in Tulu

SPICES



    English       Tulu     Kannada

  • Rice-Ari(ಅರಿ)-Akki(ಅಕ್ಕಿ)
  • Wheat-Godi(ಗೋಧಿ)-Godi(ಗೋಧಿ)
  • Sorghum-Jola(ಜೋಳ)-Jola(ಜೋಳ)
  • Groundnut-Nelakadle(ನೆಲಕಡ್ಲೆ)-Nelakadle(ನೆಲಕಡಲೆ)
  • Green Gram-Padengi(ಪದೆಂಗಿ)-Hesarubele(ಹೆಸರುಬೇಳೆ)
  • Black Gram-Urdu(ಉರ್ದು)-Uddu(ಉದ್ದು)
  • Pigeon Pea-Thogari(ತೊಗರಿ)-Thogari(ತೊಗರಿ)
  • Peas-Bhatani(ಬಟನಿ)-Bhatani(ಬಟಾಣಿ)
  • Horse Gram-Kudu(ಕುಡು)-Huruli(ಹುರುಳಿ)
  • Finger Millet-Ragi(ರಾಗಿ)-Ragi(ರಾಗಿ)
  • Chia seeds-Kamakasthuri(ಕಾಮಕಸ್ತೂರಿ)-Kamakasturi(ಕಾಮಕಸ್ತೂರಿ)
  • Foxtail Millet-Navane(ನವಣೆ)-Navane(ನವಣೆ)
  • Jackfruit Seed-Bole(ಬೋಲೆ)-Halasina beeja(ಹಲಸಿನ ಬೀಜ)
  • Termarind Seed-Pulkate(ಪುಲ್ಕಟೆ)-Hunase beeja(ಹುಣಸೆ ಬೀಜ)
  • Sesame-Edme(ಎಡ್ಮೆ )-Ellu(ಎಳ್ಳು)
  • Paddy-Bar(ಬಾರ್)-Bhatta(ಭತ್ತ)
  • Lentil-Lattande(ಲತ್ತಂಡೆ)-Alasande(ಅಲಸಂಡೆ)
  • Musterd-Sasemi(ಸಾಸೆಮಿ)-Sasive(ಸಾಸಿವೆ)
  • Thymol/Carom Seed-Oma(ಓಮ)-Om kalu(ಓಂ ಕಾಳು)
  • Black Pepper-Edde Munchi(ಎಡ್ಡೆ ಮುಂಚಿ)-Kari Menasu(ಕರಿಮೆಣಸು)
  • Cumin Seed-Jeerge(ಜೀರ್ಗೆ)-Jeerige(ಜೀರಿಗೆ)
  • Coriander seed-Kothombori(ಕೊತ್ತೊಂಬ್ರಿ) -Kottambari(ಕೊತ್ತಂಬರಿ)
  • Fenugreek-Mette(ಮೆತ್ತೆ)-Menthe(ಮೆಂತೆ)
  • Indian Bay leaf-Iginda ire(ಇಜಿನ್ ದ ಇರೆ)
  • Onion-Neerulli(ನೀರುಳ್ಳಿ)-Eerulli(ಈರುಳ್ಳಿ)
  • Garlic -Bollulli(ಬೊಳ್ಳುಳ್ಳಿ)-Bellulli (ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ)
  • Curry leaves-Bersoppu(ಬೆರ್ಸೊಪ್ಪು)-Karibevu(ಕರಿಬೇವು)
  • Clove-Lavanga(ಲವಂಗ)-Lavanga(ಲವಂಗ)
  • Turmeric-Manjol(ಮಂಜೊಲ್)-Arashina(ಅರಶೀನ)
  • Asafoetida-Ing(ಇಂಗ್)-Hingu(ಹಿಂಗು)
  • Ginger-Shunti(ಸುಂಟಿ)-Shunti(ಶುಂಠಿ)
  • Linseed-Agase(ಅಗಸೆ )-Agase(ಅಗಸೆ)
  • Nutmeg-Jayikayi(ಜಾಯಿಕಾಯಿ)-Jayikayi(ಜಾಯಿಕಾಯಿ)
  • Red pepper-Munchi(ಮುಂಚಿ)-Menasu(ಮೆಣಸು)
  • Salt-Uppu(ಉಪ್ಪು)-Uppu(ಉಪ್ಪು)
  • Sugar-Sakkare(ಸಕ್ಕರೆ)-Sakkare(ಸಕ್ಕರೆ)
  • Sugar Candy-Kallsakkare(ಕಲ್ಲ್ ಸಕ್ಕರೆ)-Kallu sakkare(ಕಲ್ಲುಸಕ್ಕರೆ)
  • Jaggry-Bella(ಬೆಲ್ಲ)-Bella(ಬೆಲ್ಲ)
  • Pickle-Uppad(ಉಪ್ಪಡ್)-Uppinakayi(ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ)
  • Curry-Kaipu(ಕೈಪು)-Palya(ಪಲ್ಯ)
  • Gravy-Saar(ಸಾರ್)-Saaru(ಸಾರು)
  • Rice-Nuppu(ನುಪ್ಪು)-Anna(ಅನ್ನ)
  • Flattened rice-Bajil(ಬಜಿಲ್)-Avalakki(ಅವಲಕ್ಕಿ)
  • Puffed rice-Kurlu(ಕುರ್ಲು)-Mandakki(ಮಂಡಕ್ಕಿ)
  • Paddy puffed rice-Poddolu(ಪೊದ್ದೊಲು)-Aralu(ಅರಳು)
  • Water-Neer(ನೀರ್)-Neeru(ನೀರು)
  • Milk-Per(ಪೇರ್)-Haalu(ಹಾಲು)
  • Tea-Cha(ಚಾ)-Chaha(ಚಹಾ)
  • Coffee-kaapi(ಕಾಪಿ)-kaaphi(ಕಾಫಿ)
  • Lime Juice-Sharbath(ಶರ್ಬತ್)-Sharabattu(ಶರಬತ್ತು)
  • Sugarcane Juice-Karmbu jusu(ಕರ್ಮ್ಬು ಜೂಸು)-Kabbina halu(ಕಬ್ಬಿನ ಹಾಲು)
  • Kheer -Paysa(ಪಾಯ್ಸ)  -Payasa(ಪಾಯಸ)
  • Ghee-Nei(ನೈ)-Tuppa(ತುಪ್ಪ)
  • Butter-Bolnei(ಬೊಲ್ ನೈ)-Benne(ಬೆಣ್ಣೆ)
  • Curd-Benjana/Kojapu(ಬೆಂಜನ)-Mosaru(ಮೊಸರು)
  • Butter Milk-Ale(ಅಲೆ)-Majjige(ಮಜ್ಜಿಗೆ)
  • Oil-Enne(ಎಣ್ಣೆ)-Enne(ಎಣ್ಣೆ)
  • Meat-Maasa(ಮಾಸ)-Mamsa(ಮಾಂಸ)
  • Fish-Meen(ಮೀನ್)-Meenu(ಮೀನು)
  • Dried fish-Nungel meen(ನುಂಗೆಲ್ ಮೀನ್)-Ona Meenu(ಒಣಮೀನು)
  • Vegetables-Tharkari(ತರ್ಕಾರಿ)-Tharakari(ತರಕಾರಿ)
  • Honey-Thigathnei(ತಿಗತ್ನೈ)-Jenutuppa(ಜೇನುತುಪ್ಪ)
  • Basil-Tolasi(ತೊಲಸಿ)-Thulasi(ತುಳಸಿ)
  • Indian borage- Sambaraballi/Sambrani(ಸಂಬರಬಳ್ಳಿ/ಸಾಂಬ್ರಾಣಿ )-Doddapathre(ದೊಡ್ಡಪತ್ರೆ)
  • Lemon grass-Majjige soppu(ಮಜ್ಜಿಗೆ ಸೊಪ್ಪು)-Majjige Soppu(ಮಜ್ಜಿಗೆ ಸೊಪ್ಪು)
  • Tinospora cordifolia-Amrutha balli(ಅಮೃತ ಬಳ್ಳಿ)-Amrutha balli(ಅಮೃತ ಬಳ್ಳಿ)
  • Pennywort-Thimare(ತಿಮರೆ)-Ondelaga(ಒಂದೆಲಗ)
  • Leucas aspera-Tumbe(ತುಂಬೆ)
  • Tora leaves-Tojank toppu(ತೊಜಂಕ್ ತೊಪ್ಪು)-Tagathe soppu(ತಗತೆ ಸೊಪ್ಪು)

Tastes in tulu

  • Sweet-Theepe/Cheepe(ತೀಪೆ/ಚೀಪೆ)-Sihi(ಸಿಹಿ)
  • Sour-Puli-(ಪುಲಿ)-Huli(ಹುಳಿ)
  • Salty-Uppu(ಉಪ್ಪು )-Uppu(ಉಪ್ಪು )
  • Bitter-Kaipe(ಕೈಪೆ)-Kahi(ಕಹಿ)
  • Spicy-Kara(ಕಾರ)-Khara(ಖಾರ)
  • Astringent-Kaner/Kanape(ಕನೇರ್)-Ogaru(ಒಗರು)
  • Insipid-Chappe(ಚಪ್ಪೆ)-Sappe(ಸಪ್ಪೆ)








0 Comments:

Post a Comment